Деякі продукти харчування придатні до вживання навіть після закінчення їх терміну придатності. Адже є таке поняття, як термін споживання, і він відрізняється від зазначеного на упаковці. Наприклад, в'ялені ковбаси, сири, рис, макарони і алкоголь можна вживати в їжу набагато довше, ніж ви думали.
В Організації споживачів Іспанії прийшли до висновку, що термін придатності вказує на те, що продукти вже втратили свої органолептичні властивості, але їх все ще можна вживати в їжу без побоювань для здоров'я.
Перелік продуктів, які можна вживати після закінчення терміну придатності:
- йогурти
- хліб для тостів
- сухофрукти
- в'ялена ковбаса
- в'ялений сир
- консервовані томати
- макарони
- чіпси
- бобові
- прохолодні напої
- здобні вироби і печиво
- алкоголь
- варення
- супи швидкого приготування
При цьому, категорично не можна їсти після закінчення терміну зберігання будь-яке сире м'ясо і рибу. Свіжі м'ясо і рибу потрібно або заморозити напередодні закінчення терміну придатності, або краще не залишати, а відразу приготувати.
Популярні зараз
Аналітики повідомили, як зміняться ціни на продукти харчування в Україні
У 2025 році 88% українських компаній планують збільшити зарплати працівникам
В українських вузах не скасовуватимуть бюджетну форму навчання
Є також продукти, які фактично не мають терміну придатності, такі як чай, кава, бульйонні кубики, харчова сода, крохмаль. На етикетці цих продуктів так і зазначено "термін придатності необмежений". Головне, щоб ці продукти зберігалися в правильних умовах, при правильних температурах.
Раніше повідомлялося, яке морозиво може бути небезпечно для здоров'я, і українцям не варто його купувати.