Today.ua

Як правильно обрізати виноград восени, щоб отримати щедрий урожай наступного року

Після збору врожаю винограду аграрії приступають до обрізки кущів. За лозами потрібно доглядати як під час дозрівання врожаю, так і після збору ягід. Правильна обрізка виноградних кущів збільшує родючість і покращує смак винограду. Дізнайтеся, як підготувати виноград до зими, і які маніпуляції з рослинами можна починати робити вже зараз.

Якщо виноград не обрізати, то гілки його будуть подовжуватися, а ягоди ставати з кожним роком дрібнішими. Обрізку кущів слід проводити через 1-2 тижні після збирання врожаю. Це робиться для того, щоб рослина встигла трохи відновитися після плодоношення і набратися сил перед зимівлею. Найкраще дочекатися, щоб опало листя, тоді буде простіше зрізати кінці гілок.

Починати обрізання винограду потрібно знизу. Обов'язково візьміть гострий секатор, щоб менше травмувати рослину. Спочатку забираються всі листя, пасинки і кволі паростки. Потім на кожному старому рукаві вибираються два найбільш сильних і товстих паростки, з яких будуть сформовані сучок заміщення і плодова стрілка. Сучок заміщення повинен розташовуватися нижче, ніж плодова лоза. На ньому залишають 3-4 бруньки. А саму лозу потрібно завжди обрізати з одного боку від куща. Під час обрізки кущів винограду на кожній плодовій гілці потрібно залишати певну кількість бруньок, і ще 1-2 запасних бруньки на випадок вимерзання або випрівання винограду. Число бруньок залежить від товщини лози.

Після обрізки на кущі винограду залишаються багаторічні стовбури, на яких формуються рукава з бруньками, з яких на наступне літо виростуть нові лози і плодові кгрона. Ці гілки восени відв'язують і укладають на землю у бік зростання лози, фіксують і накривають гілками, сухими листям, а зверху - плівкою або брезентом, по краях притискаючи камінням. Таке укриття не дасть кущу замерзнути в морози, а під час дощу і відлиги вода не намочить лозу, і вона за зиму не попріє.

Раніше повідомлялося, коли і де потрібно садити цибулю на зиму, щоб навесні зібрати хороший урожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ