Today.ua

Як підготувати яблуні до холодів: поради по обрізці дерев восени

Обрізку яблунь потрібно проводити влітку і восени. Напередодні зими досвідчені садівники готують дерева до холодів, обрізаючи старі гілки, щоб навесні яблуня пустила молоді паростки. Необхідно розуміти основні принципи обрізки яблунь в залежності від їх віку і підготувати правильні інструменти.

Дачники виділяють три типи обрізки дерев: санітарна, омолоджуюча і формуюча.

Санітарна обрізка яблунь передбачає видалення пошкоджених і непродуктивних гілок. Омолоджуючу обрізку застосовують до дорослих і старих дерев задля стимуляції плодоношення, а формуюча обрізка яблунь дозволяє задати форму крони, оптимальну для отримання великого врожаю і зручну для його збору.

Коли обрізати яблуні восени

Терміни осінньої обрізки яблунь підлаштовують під закінчення сезону збирання соку, коли дерева вже скинули все листя і вступили у період зимового спокою. Обов'язково потрібно враховувати погоду в цьому питанні. На вулиці повинно бути сухо, а вночі - плюсова температура. Ідеальний час для обрізки - до середини жовтня, поки не почалися перші заморозки.

Як обрізати старі і молоді яблуні

Якщо дерево запущено, йому необхідна серйозна обрізка, яку за один раз не зробиш. Розділіть цей процес на кілька етапів. Спочатку обріжте хворі гілки, потім невдало розташовані і не освітлені сонцем, а в кінці прорідіть крону і сформуйте її в кілька ярусів таким чином, щоб кожен з них складався з 3-4 сильних здорових гілок.

Якщо яблуня стара, але доглянута, осіння обрізка зводиться до більш простих заходів: видалення волчків, пошкоджених гілок. Для стимуляції росту і плодоношення свіжий приріст можна вкоротити на половину довжини.

Якщо дерева молоді, тоді все що потрібно, - це сформувати крону. Перша брунька, яка дасть початок скелетній гілці, повинна розташовуватися на висоті близько 50-60 см від землі; всі гілки, розташовані нижче, видаляють. Стовбур обрізають приблизно над четвертою-п'ятою брунькою. Якщо саджанець не має гілок, обрізка такої молодої яблуні восени зводиться до укорочення ствола на висоті близько 100 см.

Після досягнення деревом віку трьох і більше років, обрізка яблуні восени буде зводитися до звичайного видалення волчків та густихпагонів, а також до укорочення занадто довгих скелетних гілок.

Раніше повідомлялося, як удобрити малину восени, щоб ягода через рік дала щедрий урожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ