Today.ua

В Україні введуть обмеження на роботу для не вакцинованих громадян

Українцям без щеплень можуть заборонити працювати. Влада має намір запровадити обмеження на роботу для невакцинованих громадян. Цей механізм може вступити в дію в тому випадку, якщо в країні буде погіршуватися епідемічна ситуація. При цьому обмеження на роботу будуть стосуватися не всіх громадян, а лише частини українців.

Про це розповів у своєму Facebook глава парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Радуцький повідомляє, що в Україні можуть ввести обмеження на трудову діяльність і відвідування громадських місць для людей, які не мають COVID-сертифікатів.

"Ми в Україні не говоримо про обов'язкову вакцинацію, ніхто не має права змушувати людину робити цю процедуру. Але цілком справедливо вимагати, щоб роботу, яка передбачає контакт із великою кількістю людей, виконували вакциновані співробітники", - заявив Радуцький.

При цьому можливі обмеження в роботі шкіл вже були анонсовані раніше. У МОЗ повідомили, що в разі переходу регіону із зеленої зони в будь-яку іншу залишаться працювати лише ті школи, в яких щеплено не менше 80% персоналу. В даний час ситуація зі щепленнями вчителів вельми тривожна. Вакцинацію пройшла лише половина педагогів.

"На мою думку, аналогічні обмеження логічно ввести для транспортників, підприємств громадського харчування і комерційних або комунальних структур, співробітники яких безпосередньо контактують із населенням. Хворий водій маршрутки інфікує ніяк не менше людей, ніж учитель", - підкреслив Радуцький.

При цьому нардеп наголошує, що нині вже ніщо не перешкоджає українцям повноцінно зробити щеплення від коронавірусу. Ще місяць тому в Україні був дефіцит із вакцинами. Однак зараз його немає. Треба лише піти на найближчий пункт щеплення і отримати ін'єкцію. А підприємства можуть замовляти мобільну бригаду, яка прибуде до місця роботи і там вакцинує співробітників.

"Тому тепер кожен вирішує сам - повноцінне дозвілля та повноцінна робота або вимушені обмеження на час чергової хвилі коронавірусу", - підсумував нардеп.

Нагадаємо, згідно з висновками, опублікованими американськими ученими-медиками, штам Дельта, який зараз домінує в світі, може передаватися навіть щепленими людьми. Тому сподіватися на колективний імунітет не варто і все ж краще всім зробити щеплення самим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ