Today.ua

Індійська вакцина від коронавірусу може зіпсуватися: Україна не встигне її використати до закінчення терміну придатності

Індійська вакцина від коронавірусу Covishield, закуплена нашим урядом за бюджетні гроші, незабаром може зіпсуватися. У червні в неї закінчується термін придатності. Однак на той час її не встигнуть використати.

Вакцина Covishield виявилася вигідною для України не лише тому, що це - єдиний препарат, в якому нам поки не відмовили, але ще й через те, що її зручно зберігати. Для неї не потрібні особливі холодильні установки із наднизькими температурами, як для інших західних вакцин, а її можна зберігати у звичайних холодильниках. Однак і в неї є свій термін придатності.

Він закінчується 23 червня цього року. До того часу в Україні не встигнуть використати всю вакцину, оскільки темпи вакцинації в країні дуже низькі.

Зараз за добу в Україні прищеплюють близько 2400 громадян. Таким чином, якщо темпи вакцинації не прискоряться, то до двадцятих чисел червня, в кращому випадку, витратять половину із 500-тисячної партії доз вакцини від коронавірусу.

"З огляду на те, що Україна отримала 500 тисяч доз вакцини, швидкість вакцинації має зрости, принаймні, удвічі, щоб уся партія була використана вчасно", - пише видання ZN.UA.

Очевидно, темпи вакцинації були б набагато вищі, якби в суспільстві був вище рейтинг довіри до цієї вакцинації. Багато українців просто не довіряють індійській вакцині від коронавірусу. Вона не пройшла всього циклу випробувань, і, як кажуть знаючі люди, у неї багато побічних ефектів. Хоча більшість тих, хто прищепився, говорять про легке нездужання в першу добу після вакцинації, яке в наступні дні проходить. Втім, така "побочка" описана в інструкції до препарату і нічого небезпечного не становить.

Українцям, рано чи пізно, доведеться вакцинуватися, тому що нові штами коронавірусу агресивніші, ніж ті, що були ще в минулому році.

Тим часом, в Україні почалася третя хвиля епідемії, і вчені передбачили, що вона може досягти пікових показників вже наприкінці березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ