Today.ua

Погром Офісу президента: кого звинуватили в організації, і у скільки оцінили збитки

Після погрому, влаштованого радикалами ввечері 20 березня, будівлі Офісу президента завдано великого збитку. Уже озвучили його суму - приблизно 2 мільйони гривень. Люди, наближені до президента Зеленського, натхненником цього свавілля вважають Петра Порошенка. В "Європейської солідарності" назвали це звинувачення "параноєю".

Будівля Офісу президента після вчорашньої "мирної" акції протесту на підтримку засудженого Сергія Стерненка виглядає як арена змагання майстрів графіті або як стіна Рейхстагу. І лише охорона біля входу видає нинішній статус установи, яка знаходиться за вхідними дверима з битим склом.

Увечері 20 березня акція протесту на підтримку Стерненка, спочатку заявлена як мирна, переросла у відвертий погром головного адміністративного будинку країни. На ранок 21 березня фото Офісу президента облетіли всі вітчизняні і багато закордонних ЗМІ, зробивши погром найбільш обговорюваною темою. Майстри настінного живопису обписали (тут наголос слід робити на третьому складі, хоча і на другому не виключається) ОП як могли, і скільки дістали. Очевидно, дещо довелося дописувати, сидячи на спинах "соратників по боротьбі". Тематика написів не відрізняється різноманітністю. Вимагають свободу Стерненку, пишуть що Аваков "чорт", а Венедиктова "чума". Заодно президенту нагадали, що він "лох". Серед усього цього можна зустріти герб України, а неподалік і свастику. Розмір збитку оцінили в суму близько 2 мільйонів гривень. Втім, ніхто зараз не скаже точно, у скільки це обійдеться. Якщо комунальникам вдасться це все відмити, то витрати будуть одні. Якщо не вдасться, то зовсім інші. Фахівці ще не визначилися, яким способом це краще робити: хімічним, термічним або механічним. У будь-якому випадку, кажуть знавці, на ліквідацію наслідків знадобиться не менше тижня. І робити це будуть не ті, хто розмальовував. У тих - інше суспільне призначення.

Люди із влади звинуватили в організації погрому Петра Порошенка

Спочатку про це заявив заступник глави МВС Антон Геращенко. Потім, ту ж думку озвучив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Ця думка не позбавлена підстав, оскільки, якби охорона Офісу застосувала насильство до учасників акції, це дало б козирі в руки Петру Порошенку. ЄС могла би прокачати мантру про "злочинну владу". Однак охороні був даний наказ не чіпати учасників акції, і тому хлопці вправлялися в живописі марно.

У Порошенка відреагували на звинувачення

У Порошенка назвали звинувачення в організації погрому "параноєю", заявивши, що вони ніколи не дозволили б собі наруги над державними символами.

"Пандемія коронавірусу не означає, що параною не слід лікувати. Саме так в "Європейської солідарності" оцінюють заяви окремих екстравагантних представників влади, що за заворушеннями на Банковій під час акцій протесту стоїть Петро Порошенко", - йдеться в заяві партії, яке вийшло відразу слідом за звинуваченнями, що пролунали на адресу Порошенка.

Нагадаємо, радикали протестують проти несправедливого, на їхню думку, судового вироку Сергію Стерненку. Вони вважають суд над Стерненком політичною розправою. Можливо в Україні не буде претензій до правосуддя тоді, коли почне діяти "суд у смартфоні", обіцяний президентом. Тоді судити буде комп'ютерна програма. А вона, кажуть, непідкупна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ