Today.ua

У МОЗ розповіли, які COVID-вакцини можна змішувати, а які дуже небезпечно

У Міністерстві охорони здоров'я України розповіли, що деякі види вакцин від COVID-19 можна змішувати, але є препарати, при поєднанні яких може бути завдано великої шкоди здоров'ю людини.

Українці можуть спокійно робити першу дозу вакцини одного виробника, а другу - іншого. Однак далеко не всі COVID-препарати мають гарну сумісність, при якій не виникнуть побічні ефекти для організму, і не порушиться ступінь ефективності щеплення.

"Можна змішувати між собою мРНК-вакцини. Тобто, якщо перша доза Pfizer або Moderna, то друга доза може бути зроблена також Pfizer або Moderna. І ці вакцини можна змішувати", - розповів головний санітарний лікар України, епідеміолог Ігор Кузин.

Представник МОЗ додав, що вакцину AstraZeneca можна змішувати з препаратами мРНК - Pfizer або Moderna. Будь-які інші COVID-вакцини лікар не рекомендує змішувати, оскільки поки немає доказів, що це буде безпечно. Крім того, Кузін закликає українців довіряти лікарям, не можна прийти в клініку або пункт масової вакцинації і зажадати ввести "коктейль" препаратів. Тільки лікар може точно знати, який з вакцин найкраще прищепити пацієнта.

Нагадаємо, раніше стало відомо, як будуть працювати українські школи з 1 вересня. Все залежить від вакцинації вчителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ