Today.ua

Як в Україні набути статус учасника бойових дій: перелік пільг

Статус учасника бойових дій в Україні можуть отримати безпосередньо ті, хто беруть участь у бойових діях, а також бійці Сил територіальної оборони. Нарахуванням пільг та наданням відповідного статусу займається Мінветеранів.

Керівник Міністерства ветеранів Юлія Лапутіна на зустрічі з бійцями ТРО повідомила, що коли приймався закон, який надає добровольцям право на набуття статусу учасника бойових дій з відповідними соціальними гарантіями, ніхто не знав, де розгорнуться військові дії, тому було прийнято рішення надавати відповідний статус добровольцям, які захищають нашу країну.

Отримають статус учасника бойових дій лише ті, хто брав безпосередню участь у бойових діях. Бійці тероборони, які проходили службу у місцях, де не було бойових дій із російськими окупантами, статусу учасника бойових дій отримати не зможуть.

Питанням надання статусу УБД займатиметься спеціальна комісія із представників відомств сектору безпеки та оборони.

Статус учасника бойових дій в Україні надає право на пільги на житлово-комунальні послуги, проїзд, санаторно-курортне лікування, отримання земельних ділянок, житла тощо.

Раніше повідомлялося, що родичі зниклих безвісти на війні громадян матимуть право на виплату пенсії через втрату годувальника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ