Today.ua

Як правильно поливати й удобрювати картоплю, щоб зібрати хороший урожай

Картопля вважається невибагливою культурою, але це не означає, що овоч можна посадити і згадати про нього тільки перед збором врожаю. За картоплею потрібно  доглядати протягом усього сезону, зокрема, правильно поливати і підгодовувати.

Досвідчені городники радять також удобрювати землю під картоплю ще з осені. Однак, якщо ви цього не зробили, всі необхідні для росту речовини картопля отримає навесні і восени, якщо про це подбати.

Як і коли правильно поливати картоплю?

Поливати картоплю треба починати тоді, коли рослина вже пустила коріння і почалися формувати бульби. На етапі цвітіння картоплю потрібно поливати 4 рази на тиждень, з урахуванням дощів. Найбільше картоплі підійде крапельне зрошення або полив зі шланга під корінь. Поливати картопля зверху не рекомендується.

Коли картопля дасть листя, то її можна поливати вже приблизно раз у тиждень, виливаючи на 1 кв. м. по 20-30 літрів води. Грунт під рослиною корисно розпушувати, тоді вона краще буде вбирати і утримувати вологу. За місяць до збору врожаю частоту поливу можна скоротити до 1 разу на місяць, якщо звичайно не буде сильної посухи.

Як удобрювати картоплю?

Картоплю можна підгодовувати як при посадці, так і протягом усього літа. Якщо навесні з добривами запізнилися, то до середини липня, після поливу або дощу, картоплю можна удобрювати сечовиною, перегноєм, фосфатними мінеральними добривами.

Для підгодівлі підійде і трав'яний настій кропиви або будь-яких бур'янів. Можна приготувати розчин з 20 грам аміачної селітри і 10 літрів води. Для прискорення цвітіння картоплі досвідчені городники використовують калійні добрива. Для цього розводять 30 грам сульфату калію на 10 літрів води.

Під час цвітіння, для прискорення формування бульб, картоплю удобрюють 2 столовими ложками суперфосфату і 1 склянкою коров'яку, розчинених у 10 літрах води. Вносять по 0,5 літра отриманого розчину під кожен кущ рослини.

Раніше повідомлялося, як правильно вирощувати кріп на городі, щоб він був смачним і дав хороший урожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ