Today.ua

Як допомагають українським біженцям у Хорватії: умови перебування, навчання та роботи

З початку повномасштабної війни в Україні понад 11 тисяч українців переїхали у Хорватію. Там вони можуть отримати тимчасову посвідку на проживання, знайти роботу, а дітей влаштувати до шкіл та дитсадків.

У Хорватії вважають, що можуть отримати користь від українських біженців, оскільки 30% з них мають вищу освіту, у тому числі лікарі, яких у Хорватії не вистачає.

Наразі невелика кількість біженців виявили бажання працювати у Хорватії, адже вони не знають мову. Біженцям з України спочатку потрібно вивчити хоча б базову хорватську мову та відповідати іншим вимогам для інтеграції на ринок праці.

Ще однією проблемою є визначення кваліфікації для роботи за професією, що вимагає часу, особливо для лікарів. Україна не є членом ЄС, і для того, щоб отримати роботу в Хорватії, лікарям спочатку потрібно підтвердити диплом, і здати тест на знання хорватської мови.

Майже половина населення біженців - це діти, багато з них навчаються в дитячому садку чи школі, і з цим проблем немає.

Українцям, що втекли від війни, доступна безкоштовна медицина в Хорватії. Вони можуть звернутися до будь-якої лікарні у відділ швидкої допомоги й без направлення сімейного лікаря отримати будь-яку державну послугу та ліки безплатно.

Знайти житло українцям допомагають волонтери. Статус тимчасового захисту дозволяє безкоштовно жити в закладах Колективного проживання для переміщених осіб. Також у Хорватії можна винайняти квартиру або кімнату.

Фінансова компенсація українським біженцям складає 2.500,00 кун (330 євро) для особи, якa проживaє сaмa, та до 3.500,00 кун (460 євро) для сім’ї.

Раніше повідомлялося, за яких умов Ірландія приймає біженців з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ