Якість продуктів в Україні може різко покращитися, якщо народні депутати підтримають законопроект про відмову від використання пальмової олії в продуктах для дітей. З даною ініціативою виступив Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.
Зокрема, йдеться про те, щоб підвищити якість продуктів, що споживаються дітьми. Так як пальмова олія використовується нині майже у всіх молочних продуктах та кондитерці, пропонується її заборонити у першу чергу.
Крім того, пропонується заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжут, льон, глютен) у дитячому харчуванні; гідрогенізованої пальмової олії у шоколаді та морозиві, які споживають діти. За порушення цих заборон на виробників будуть накладатися штрафні санкції.
На жаль, виробники в Україні зловживають не використанням пальмової олії, а тим, що скромно замовчують її присутність у складі продуктів. І це відбувається масово. Повна заборона пальмової олії загальмує експорт та поставить виробників багатьох продуктів у нерівні умови з іноземними конкурентами, які зможуть випускати продукти з вмістом пальмової олії.
Але було б добре, якби законопроект про заборону пальмової олії в дитячих продуктах харчування був би ухвалений, адже всім відомо, що пальмова олія при нагріванні перетворюються в трансізомерний або ж трансгенний жир, який провокує появу серцево-судинних захворювань, виникнення холециститу, швидке ожиріння, атеросклероз або, в деяких випадках, тромбоз судин.
Раніше повідомлялося, що виробники сиру в Україні масово замінюють молоко пальмовою олією.