Today.ua

В аеропорту “Бориспіль“ масово затримують українців із підробленими COVID-сертифікатами: що загрожує порушникам

В аеропорту "Бориспіль" за останню добу правоохоронці виявили 17 людей із підробленими документами про вакцинацію від COVID-19. Проти порушників було відкрито кримінальні справи. За законом їм загрожує штраф від 17 тис. до 34 тис. грн.

Поліція відкрила кримінальні провадження за ст. 358 Кримінального кодексу України щодо використання підроблених документів. За кожним із фактів буде проведено перевірку та надано відповідну правову кваліфікацію.

Останнім часом кількість випадків із виявленням в українців підроблених сертифікатів про вакцинацію збільшилась.

З 1 листопада контроль за дотриманням протиепідеміологічних норм та вимог до "червоної" карантинної зони посилився. Крім того, з 8 листопада не допускатимуть до роботи працівників низки професій. Ця заборона не стосується тих осіб, які мають абсолютні протипоказання до проведення профілактичних щеплень проти СOVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий закладом охорони здоров'я.

На даний момент в Україні немає спеціальної статті, яка вводила б відповідальність саме за підробку COVID-сертифікатів. Проте, запроваджено штрафи за такі порушення. Зокрема, за видачу "липової" довідки українських лікарів штрафуватимуть на 34-68 тис. грн. За виготовлення з метою збуту підроблених сертифікатів вакцинації штраф може становити 85-170 тис. грн, або до 3 років позбавлення волі.

Міністерство охорони здоров'я, у свою чергу, розглядає можливість запровадження так званої ковідної амністії для тих, хто придбав документи про вакцинацію проти коронавірусу без щеплення. Також перевірятимуться випадки, коли до лікарень потрапляли вакциновані проти COVID-19 пацієнти.

Раніше повідомлялося, що портал "Дія", де зберігаються COVID-сертифікати українців, припинить свою роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ