Today.ua

Українцям назвали розмір штрафів за використання пластикових пакетів

Після прийняття закону про заборону пластикових пакетів українцям розповіли, які штрафи введуть в торгових мережах за використання звичних всім кульків. Супермаркетам та іншим торговим точкам дали 9 місяців, щоб позбутися повністю від пакетів.

За словами голови парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренко, мінімальний штраф за використання пластикових пакетів для торгових мереж буде складати 1 700 грн. За повторне вчинення такого ж порушення протягом трьох років - штраф у розмірі від 17 000 грн до 34 000 долл; за безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів - в розмірі від 1 700 до 3 400 грн.

За торгівлю пластиковими пакетами санкції стають більш суворими: за реалізацію - штраф від 8 500 до 17 тис грн, за повторне таке порушення - від 17 тисяч до 34 тисяч грн.

Українців хочуть поступово перевести з пластикових пакетів на інші матеріали, які не так шкодять навколишньому середовищу - паперові пакети і тканинні сумки для продуктів. Країни ЄС поступово відмовлялися від використання пластикових пакетів в торгових точках протягом трьох-п'яти років. Це дозволило виробникам товарів знайти найбільш вигідний і зручний варіант упаковки. Як довго Україна буде позбавлятися від пластику, невідомо.

Законом про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, який Володимир Зеленський підписав 7 червня 2021 року, забороняється поширення в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та послуг надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів.

Раніше повідомлялося, що заборона пластикових пакетів спричинить за собою підвищення цін на всі групи товарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ