Вершкове масло - один із численних продуктів, який має бути в раціоні кожної людини. Щоб обрати натуральне масло на прилавках, важливо ретельно вивчити його склад і знати, на які характеристики звертати увагу. Зокрема, багато хто переконаний, що чим вищий відсоток жирності, тим натуральніше масло. Дізнаємося, чи це так насправді.
За законом в Україні на вершкове масло діє державний стандарт, де діапазон жирності 80-85% – це максимально можливий вміст молочного жиру в продукті. Це означає, що жирність може бути нижчою, і це не показник, що перед вами фальсифікат.
За словами експерта з харчових технологій Галини Поліщук, у тому маслі, де молочного жиру менше, там більше натуральних вершків.
Що стосується нормативного вмісту молочного жиру, то вершкове масло може бути "Бутербродне" - від 61,5% до 72,4%; "Селянське" – від 72,5% до 79,9%; "Екстра" – від 80% до 85% жиру.
Відповідно, чим жирніше масло, - тим вона дорожче. Вершкове масло з меншим вмістом жиру в народі називають спредом. Але насправді, спред – це продукт із частковою заміною молочного жиру його аналогами – немодифікованими та модифікованими рослинними оліями.
Нагадаємо, в Україні назвали виробників найсмачнішого “Селянського” вершкового масла.