Вершкове масло - один із численних продуктів, який має бути в раціоні кожної людини. Щоб обрати натуральне масло на прилавках, важливо ретельно вивчити його склад і знати, на які характеристики звертати увагу. Зокрема, багато хто переконаний, що чим вищий відсоток жирності, тим натуральніше масло. Дізнаємося, чи це так насправді.
За законом в Україні на вершкове масло діє державний стандарт, де діапазон жирності 80-85% – це максимально можливий вміст молочного жиру в продукті. Це означає, що жирність може бути нижчою, і це не показник, що перед вами фальсифікат.
За словами експерта з харчових технологій Галини Поліщук, у тому маслі, де молочного жиру менше, там більше натуральних вершків. Відповідно до ДСТУ сировиною для вершкового масла можуть бути незбиране коров'яче молоко, вершки, знежирене та сухе молоко, підсирні вершки та маслянка. Також до складу олії входить сіль, дозволено додавати барвники Аннато та бета-каротин, ретинол та питну воду.
Що стосується нормативного вмісту молочного жиру, то вершкове масло може бути "Бутербродне" - від 61,5% до 72,4%; "Селянське" – від 72,5% до 79,9%; "Екстра" – від 80% до 85% жиру.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Відповідно, чим жирніше масло, - тим вона дорожче. Вершкове масло з меншим вмістом жиру в народі називають спредом. Але насправді, спред – це продукт із частковою заміною молочного жиру його аналогами – немодифікованими та модифікованими рослинними оліями.
Нагадаємо, в Україні назвали виробників найсмачнішого “Селянського” вершкового масла.