Today.ua

Українських заробітчан можуть депортувати з Європи

Заробітчани з України, вирушаючи в Європу на нелегальні заробітки, ризикують бути депортованими звідти. Через карантинні обмеженні в Європі зменшився попит на закордонних робітників, і тамтешня влада стала прискіпливіше ставитись до робітників-нелегалів.

Пандемія коронавірусу внесла свої жорсткі корективи не лише у стиль життя мільярдів людей, але й у світовий і, зокрема, європейський ринок праці. В країнах скоротилася кількість робочих місць, і багато корінних жителів зосталося без роботи. Через це уряди країн дбають, насамперед, про працевлаштування власних громадян, і відповідно запит на українських заробітчан скоротився.

Крім того, українці, що прямують до Європи у пошуках нелегального працевлаштування, мають небагато шансів перетнути кордон. А якщо навіть їм це вдасться, то вони можуть бути  згодом депортовані звідти. Про це йшлося в ефірі одного з українських телеканалів.

Причому депортовані українські заробітчани, та й навіть не депортовані, а просто нелегально працевлаштовані, ризикують взагалі не отримати зароблене і поїхати додому, не маючи за душею нічого, крім боргів.

"Експерти застерігають заробітчан від спроб виїхати за кордон на нелегальну роботу. Адже існує ризик не сплати, або неповної оплати за виконану роботу. Працюйте в Україні", - закликав співвітчизників ведучий телепрограми.

Якби ж то в Україні була робота за гідну платню, тоді б ніхто не шукав щастя за кордоном. Однак наша влада, яка попервах щедро роздавала обіцянки про мільйон або пів мільйона нових робочих місць, тепер прикусила язика: можновладці зрозуміли, що говорити – не мішки тягати.

Наприклад, у Харкові вже тривалий час стоїть один із колишніх флагманів української індустрії – завод "Електроважмаш". У підприємства немає замовлень, отже і його багатотисячний колектив невдовзі може перекваліфікуватись на збирачів полуниці або пакувальників де-небудь на просторах Євросоюзу.

Але краще все ж подбати про легальне працевлаштування. Адже українські заробітчани, які легально працювали за кордоном і сплачували податки до тамтешніх пенсійних фондів, матимуть право на часткове пенсійне забезпечення з тих країн, де вони трудилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ