Today.ua

У Зеленського розповіли, як поділять МВС: такої влади, як була в Авакова, більш не дадуть нікому

Відставний очільник МВС Арсен Аваков був не лише найдосвідченішим міністром в уряді, але й наймогутнішим серед чиновників вищої ланки. Навіть більше: він був могутнішим і впливовішим за прем'єр-міністра. Але в його правонаступника такої влади не буде.

Про це розповів одному з українських видань радник голови Офісу президента Андрія Єрмака і радник з інформпитань у Тристоронній контактній групі у Мінську Олексій Арестович.

Арсен Аваков залишив по собі найвпливовіше міністерство України. По суті – таку собі державу в державі. Денис Монастирський такої влади не матиме. І справа тут не в особистих якостях нового і старого міністрів, а в тому, що президент і його команда більше не допускатимуть такої концентрації влади в руках однієї людини.

Концентрація влади над багатьма силовими структурами в руках одного чиновника, яка склалася ще за часів Петра Порошенка, була результатом компромісу між двома політичними силами, які були змушені об'єднатися заради створення парламентської більшості.

"З одного боку, МВС контролює весь кордон, прикордонників, з іншого – має власну армію з танками і гелікоптерами. Є Нацполіція ще, Міграційна служба, Служба з надзвичайних повноважень. Те, що такого "монстра" створили, коли була потрібна коаліція з "Народним фронтом", і Порошенко на це пішов – зрозуміло. Але Аваков – це людина, у якої було влади більше, ніж у прем’єр-міністра країни", - каже Арестович.

Зараз номінально в Україні править монобільшість і шукати компромісів з іншими політичними силами їй не потрібно. А отже й не потрібні ніякі альянси, що призводять до концентрації влади в одних руках.

Тому колишню вотчину Авакова вже дуже скоро поділять, і Монастирському дістанеться лише невелика частка тих повноважень, які мав Арсен Борисович.

"У найближчий час вийдуть прикордонники, потім Нацгвардія. Далі це буде маленький скромний орган, можливо з Нацполіцією і Міграційною службою в складі, який займатиметься винятково поліцейськими функціями, боротьбою зі злочинністю, громадською безпекою на вулицях", – поділився вже, очевидно, вирішеним сценарієм подій Арестович.

Крім того, він відповів на закиди, що, мовляв, новопризначений глава МВС Денис Монастирський – це людина Авакова. Дійсно, опосередковано якийсь контакт між ними, можливо, і був, каже радник Єрмака. Адже Монастирський був помічником в Антона Геращенка.  Але тепер навряд чи Аваков міг би навіть гіпотетично якось впливати на Монастирського.

"Всі думають, що Геращенко впливатиме. Але відставному заступникові міністра дуже складно буде впливати на міністра", - справедливо зауважив Арестович.

Нагадаємо, Аваков пішов з посади керівника МВС на особисте прохання Зеленського. Такий інсайд від журналістки Соні Кошкіної підтвердив заступник Арсена Авакова Антон Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ