Today.ua

Тимчасовий притулок у Словаччині для українців: скільки коштує житло, продукти та проїзд

З початку війни в Україні до сусідньої Словаччини переїхало близько 300 000 українських біженців. Там українці можуть оформити тимчасовий притулок й перебувати в країні рік, або пробути 90 днів без будь-яких документів, але тоді на пільги від держави розраховувати не вдасться.

В'їхати до Словаччини можуть усі громадяни України навіть без біометричного паспорту. Подати заяву на отримання тимчасового притулку можна при в'їзді на територію Словацької Республіки у відповідному відділенні на прикордонному пункті або після в'їзду на територію Словацької Республіки у відділенні міграційної поліції за місцем проживання.

Власники готелів та будинків, які розміщують у себе біженців, отримують від держави по 7 євро за дорослого та по 3,50 євро на день за дітей до 15 років.

Для самостійного пошуку житла українці можуть скористатися сайтами Booking або Airbnb. Оренда квартири на місяць обійдеться у Словаччині від 300 до 1500 доларів (8775-43875 грн). Знайти однокімнатну квартиру в центрі Братислави можна за 16 000 грн, подалі від центру коштуватиме 11,7 тис. грн.

За комунальні послуги додатково доведеться віддати в середньому 5,5 тис. грн на місяць (включаючи електрику, опалення або охолодження, воду та вивіз сміття).

Щодо цін на продукти, то у Словаччині харчуватися дорожче, ніж у сусідніх Польщі та Угорщині, але не набагато дорожче, ніж в Україні. Для порівняння, літр молока тут коштує від 23 грн, десяток яєць – 43 грн, кілограм сиру коштуватиме 210 грн, кілограм курячого філе – 154 грн, картопля – 22 грн/кг, банани – 43 грн/кг.

З початку березня українські біженці отримали право на працевлаштування без дозволу на роботу та доступ до базового медичного обслуговування, а діти можуть відвідувати школи та дитячі садки.

Проїзд у громадському транспорті у Словаччині залежить від часу доби. Так, є разові квитки, добові та проїзні на автобус, трамвай і тролейбус. Вартість разового квитка коливається від 0,9 до 4,1 євро (орієнтовно від 29 до 133 гривень). На всі види квитків передбачені знижки для студентів та пенсіонерів. Проїзні на 7 днів стартують від 12 євро (389 гривень), на 30 днів – від 30 євро (973 гривні), на 90 днів – від 80 євро (2,5 тис. гривень). Річний проїзний коштуватиме 200 євро (6,5 тис. гривень).

Раніше повідомлялося, що у Польщі збільшилася кількість вакансій для біженців із України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ