Today.ua

Стало відомо, як українським біженцям отримати житло у Швейцарії

Українські біженці у Швейцарії можуть отримати безкоштовне житло, оселившись в одній із місцевих сімей. Близько 24 тисяч швейцарців запропонували надати житло українцям. На сьогоднішній день багато хто з них проживає в громадських установах, таких як федеральні центри прийому біженців, об'єкти цивільної оборони та колишні армійські казарми.

Загалом у Швейцарії перебуває близько 55 000 українців, які офіційно отримали тимчасовий притулок у країні. У березні Швейцарія запровадила спеціальну візу S, яка дає біженцям право жити та працювати тут протягом року.

При виїзді українців з території Швейцарії більш ніж на 15 днів на квартал їх статус захисту S може бути анульований. Однак, є екстрені ситуації, наприклад, вам потрібно поїхати додому з вагомих причин (наприклад, хвороба або смерть рідних), і ви можете це довести. Анулювання дозволу на перебування в Швейцарії також може статися, якщо людина перебуває у третій країні понад 2 місяці. Близько 1 тис. українських біженців у Швейцарії спромоглися працевлаштуватися. Більшість дозволів на роботу було у готельно-ресторанній індустрії, а також у секторі ІТ та консалтингу, сфері освіти та сільського господарства.

Дітям українців тут надали право безкоштовно відвідувати садки та школи. Також у Швейцарії є соціальні виплати. Це дозволяє якийсь час шукати роботу, маючи при цьому гроші на їжу та дах над головою.

Раніше повідомлялося, як відрізняються зарплати для українських біженців у Польщі та Швейцарії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ