Today.ua

Індійський штам коронавірусу - вже тут: міністр Сепанов попередив про небезпеку для молодих українців

Індійський штам коронавірусу - вже в Україні. Втім, офіційна влада поки говорить про це обережно, натякаючи лише про те, що злощасний штам вже наблизився впритул до кордонів нашої країни. Про це, зокрема, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Ми можемо говорити, що він точно буде. І це реальність, і говорити правду. Зараз він вже зафіксований, зокрема, в країнах-сусідах, це і Чехія, Польща, Румунія. І тому зрозуміло, що зрештою він з'явиться і в Україні - як це було з британським штамом або з південноафриканським ", - заявив глава МОЗ.

При цьому Максим Степанов попередив про особливу небезпеку цього штаму. Вірус поширюється агресивно, і захворювання протікає дуже важко. Він вражає не лише дихальну систему, але й завдає удару по шлунку і нирках. При цьому спостерігається сильна інтоксикація організму, і, що найтривожніше, захворювання протікає важко не лише в літніх людей, а й у зовсім молодих.

Тобто, на відміну від колишніх мутацій COVID-19, які в основному протікали важко у літніх людей, ця мутація агресивна і стосовно до молодих людей.

При цьому, деякі ЗМІ пишуть, що індійський штам коронавірусу вже в Україні. Нібито наша влада поки про це не говорить, щоб не провокувати паніку серед громадян. Тому глава МОЗ лише натякнув на те, що вірус близько.

"У кулуарах пішли чутки, що в Україну вже проник індійський штам коронавірусу, але поки немає офіційного підтвердження, тому що всі лабораторні дані ми відправляємо на захід, а через кілька днів отримуємо відповідь. Також про появу нового штаму коронавірусу вирішено поки не повідомляти, щоб не провокувати панічних настроїв у суспільстві "- пише Telegram-канал" Женщина с косой".

Максим Степанов також підкреслив, що коронавірус відрізняється дуже великою кількістю мутацій. Безперервно з'являються дедалі нові й нові, і боротися з ними вкрай важко. Деякі з нових мутацій вже так далеко відійшли від "материнського" (того, що спочатку був в Ухані), що їх об'єднує лише загальна назва.

"Виходячи з такої кількості мутацій, яке є, і частоти, з якою вони з'являються, ВООЗ і робить прогнози. Які ще можуть відбутися мутації, ми, на жаль, не знаємо, але ми повинні готуватися до найгірших варіантів, щоб мати можливість захищатися" , - говорить Степанов.

Нагадаємо, учені виявили, що коронавірус набагато небезпечніший для дітей, ніж вважалося до цього. Незважаючи на те, що раніше відомі штами протікали у дітей майже безсимптомно, вірус може спровокувати запалення спинного мозку, яке може призвести навіть до паралічу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ