Today.ua

В Україну потрапила рослинна олія із небезпечним канцерогеном: що про це відомо

В Україну потрапила рослинна олія з канцерогеном, який надзвичайно небезпечний для людського організму. Небезпечний компонент виявлений в одній із партій пальмової олії, завезеної в нашу країну з-за кордону.

Інформація про небезпечний продукт з'явилася на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області.

"Згідно з інформаційним повідомленням RASFF № 2021.0019 від 04.03.2021 повідомляємо про виявлення 3-монохлор-1,2-пропандіол (3-MCPD) (5138 ug / kg - ppb) в рафінованій пальмовій олії", - йдеться в інформації.

Стало відомо також, звідки потрапив до України небезпечний продукт. Його спочатку завезли з Німеччини до Польщі, а потім вже звідти відправили нашу країну.

"Пальмову олію експортували з Федеративної Республіки Німеччина (постачальник: Olenex Edible Oils GmbH, Brake) в Республіку Польща (виробник: Elstar Fats Sp. Zoo, Stare Pole), звідки направлено в Україну (одержувач ТОВ" Терра Фуд ", вул. Зеленогірська, 8, м. Київ, 03037) ", - пишуть на сайті.

Там також повідомляють, що якщо продукти, ввезені на митну територію України, небезпечні для вживання, то за законом їх негайно повинні вилучити з обігу. З Вікіпедії можна дізнатися, що являє собою цей самий 3-хлорпропан-1,2-діол, і чим саме він небезпечний.

"3-хлорпропан-1,2-діол - органічне з'єднання, яке є канцерогеном і з великою часткою ймовірності здійснює генотоксичний вплив на організм людини, негативно впливає на фертильную функцію у чоловіків і є хімічним побічним продуктом, який може утворюватися в їжі", - роз'яснює джерело.

Нагадаємо, в Україні різко подорожчала соняшникова олія. Це пов'язано з поганим урожаєм соняшнику в минулому році, і, відповідно, дефіцитом цього продукту на ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ