Today.ua

В Україні шукають фахівців для роботи на півдні: обіцяють зарплату понад 50 тисяч на місяць

В Україні шукають фахівців для роботи у найпівденнішій точці. Зарплата, яку обіцяють тим, хто буде там працювати, становить 54 тисячі гривень на місяць. Природно, що на таку зарплату передбачений конкурс.

Оголошення про конкурс розмістили на сайті Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ). Переможцям конкурсу випаде робота на українській антарктичній станції Академік Вернадський, розташованій на 65-му градусі південної широти. Південніше цієї станції на сьогодні наша країна нічого немає.

Набір фахівців оголошений в 27-му Українську антарктичну експедицію на 2022-2023 роки.

"У цьому році чекаємо більше заявок на конкурс від кандидатів і кандидаток, адже, по-перше, восени минулого року уряд суттєво збільшив зарплату для наших полярників, у середньому до 54 тис. грн на місяць, і тепер в Антарктиду можна їхати не тільки за неймовірними враженнями ", - пишуть на сайті НАНЦ.

Кого шукають для роботи на станції

В основному працювати на станції доведеться ученим. Дослідження проводяться за різними науковими напрямками. На жаль, філологів, істориків, культурознавці і юристів (при всій повазі до цих професіоналів) не шукають.

Високі зарплати готові платити фахівцям, які представляють такі напрямки:

Із технарів потрібні: дизеліст-електрик, системний адміністратор і системний механік. Загалом, для зимівлі на станції зазвичай відбирають колектив із 12 осіб. Серед них - 7 учених, 3 інженерно-технічні працівники, а також лікар і кухар. Дублерів не передбачено. Всі фахівці - в єдиному екземплярі. Тому вони мають бути професіоналами високої проби і повністю виправдовувати свою зарплату.

Прийом анкет для участі у відборі триватиме до 3 вересня. Далі на претендентів чекають три етапи відбору. За результатами третього етапу і сформують команду.

Крім вимог до професіоналізму учасників команди, є ще й специфічні вимоги: відмінне фізичне і психічне здоров'я, комунікабельність і неконфліктність. Все-таки членам команди доведеться тривалий час спілкуватися лише у своєму вузькому колі в умовах вічного холоду та обмеженого простору.

Правда, до послуг полярників - необмежений інтернет, що все ж набагато спрощує умови їхньої добровільної ізоляції.

Судячи з оголошення, учених в експедицію чекають з науковими ступенями та значним послужним списком із попередніх місць роботи. Інших обмежень (за віком, статтю, орієнтацією) немає.

При цьому підвищені вимоги до психічної стійкості членів експедиції не випадкові. Справа в тому, що під час 25-ої експедиції на Академіку Вернадському сталася трагедія: наклав на себе руки 35-річний кухар, який до цього був учасником чотирьох антарктичних експедицій. Кажуть, чоловік вкоротив собі віку через нещасливе кохання.

До речі, українською ця станція стала лише в 1996 році, а до цього нею володіла Великобританія. Однак британські полярники покинули станцію ще в 1954 році - після того, як там, один за одним, наклали на себе руки п'ять учасників експедицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ