Today.ua

В Україні зросла ціна на соняшникову олію: чого чекати від торгівлі у найближчі місяці

В Україні різко зросла ціна на соняшникову олію. Протягом декількох днів цінники в магазинах на цей товар "поважчали" на 8-10 гривень. Експерти продовольчого ринку не обіцяють зниження цін на цей товар у найближчій перспективі.

Ціна на соняшникову олію підтяглася слідом за вартістю інших продуктів. Спочатку подорожчали яйця, хліб і цукор, а тепер і цей елемент продуктового кошика став дорожчим. В середньому вартість однієї пляшки соняшникової олії зросла на 10 гривень. У деяких торгових мережах за пляшку рафінованої олії хочуть 60 гривень, тоді як ще тиждень-півтора тому така сама марка олії в аналогічній ємності коштувала 38-40.

Процес підвищення ціни на соняшникову олію цілком вписується у світову тенденцію. Цей продукт дорожчає на всіх ринках, каже голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

У торішньому аграрному сезоні урожай соняшнику був вкрай поганий. Так, в Україні на півдні і південному сході країни на багатьох полях посіви висохли на корню, урожай навіть не збирали. Не пощадила посуха посіви цієї культури і в інших регіонах нашої країни. Та й за кордоном минулий рік видався для соняшнику не найбільш урожайним. Через це й ростуть ціни.

Тому розраховувати на закордонні поставки соняшникової олії в Україну практично не доводиться. На міжнародному ринку пропозиції немає, всі тримають цей продукт для внутрішніх продаж. А отже, вітчизняні монополісти зможуть диктувати таку ціну на соняшникову олію, яку захочуть.

"Ми не можемо завести соняшникову олію, пропозицій практично немає. Якщо не буде реакції Антимонопольного комітету, то ціни можуть зростати аж до вересня", - прогнозує Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, в Україні відчутно зросли ціни на харчові продукти. Найбільше зросла вартість яєць. Відчутно подорожчав і цукор. Збільшилася також ціна на хліб. Хоча останню виробники все ж намагаються стримувати, компенсуючи її за рахунок подорожчання хлібобулочних виробів із кондитерської групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ