Today.ua

В Україні з 1 квітня здорожчають сигарети: Рада втричі підвищила акцизи на тютюнові вироби

Вже незабаром, з 1 квітня, в Україні стануть набагато дорожче сигарети. Рада прийняла рішення про підвищення акцизу на тютюнові вироби. Причому акциз виросте втричі. Тому вартість сигарет зросте досить відчутно.

Рішення про підвищення акцизу на тютюнові вироби підтримав профільний комітет парламенту з питань фінансів, податкової та митної політики. Акциз збільшать дуже сильно - на 200%. Однак і це ще не межа. У найближчій перспективі планується його подальше зростання.

Давид Арахамія, що є одним з авторів цього законопроекту, говорить, що в цілому акциз було намічено відразу збільшити на 320%. Але для того, щоб зростання цін не був надто запаморочливим, було прийнято рішення піднімати їх поетапно: спочатку на 200%, а потім вже й на відсотки, що залишилися.

При цьому в бюджеті через те, що акциз не підвищать відразу на заплановані 320%, утворюється діра. Заповнити її зобов'язується одна з тютюнових компаній, які працюють на українському ринку, за рахунок збільшення обсягу виробництва.

Перехід до запланованого акцизного збору буде тривати протягом трьох років. Влада намагається пом'якшити ціновий удар для курців та й для виробників теж. Ну, а з 1 квітня розмір акцизу зросте на 200%, тобто фактично втричі, що також відчутно вдарить по кишенях курців.

Нагадаємо, раніше ми писали, що подорожчання сигарет триватиме до 2025 року. А вже в квітні найдешевша пачка сигарет коштуватиме 50 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ