Today.ua

У Міносвіти розповіли, як почнеться навчальний рік, і що буде з карантинними обмеженнями у школах

Навчальний рік в Україні почнеться як завжди - з квітами, святковими лінійками і першим дзвоником. При цьому, правда, карантинні обмеження ніхто не скасовував. Однак цей сценарій ще не можна назвати стовідсотковим. У Міносвіти припускають, що до 1 вересня ситуація в країні, а отже і сценарій Дня знань ще може змінитися.

Навчальний рік по всій Україні почнеться зі звичайного першовересневого ритуалу, якщо на цю дату вся країна буде в "зеленій" зоні, розповів в інтерв'ю одному з телеканалів глава Міносвіти Сергій Шкарлет.

"З міністром охорони здоров'я Віктором Ляшко ми припускали три сценарії початку навчального року. Коли буде тільки "зелений" режим у всій країні, то це звичайне повноформатне навчання без змін в освітньому процесі", - поділився глава Міносвіти.

Отже, якщо до 1 вересня коронавірус не виб'є українців з комфортної "зеленої" зони в інші кольори спектра, то навчальний рік почнеться майже так само, як він і починався завжди. Хіба що - з легким зміщенням акцентів: замість параду вишиванок буде парад масок. Однак, якщо регіон потрапить в якусь із "теплих" зон ( "жовту", "помаранчеву" або "червону"), то там зможуть працювати в звичайному режимі тільки ті школи, в яких вакциновано від ковіду не менше 80% педагогів. Якщо ж виявиться, що в школі щеплено менше 80% вчителів, то така школа піде вчитися онлайн, заявив Сергій Шкарлет.

Втім, ніхто нікого не буде примушувати вакцинуватися, тут же уточнив міністр. Все буде відбуватися в рамках закону, а закон не дозволяє нікого пзмушувати до вакцинації.

Нагадаємо, в Києві відбулися зміни правил проїзду у громадському транспорті під час локдауну. Спецперепусток не буде. Кияни зможуть їздити за раніше отриманими картками, проте їх імена попередньо повинні бути внесені в спеціальні списки, які складатимуть на роботі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ