Today.ua

Уряд має намір узаконити працю фрілансерів

Уряд підготував на розгляд Верховної Ради законопроект, який дозволить ввести в правове русло працю віддалених працівників. Зокрема, фрілансери, які досі працювали поза правовим полем, отримають мінімальний пакет соціальних гарантій.

"Зараз оформлення роботи в подібних випадках відбувається в основному за цивільно-правовими договорами, а особи, які виконують такі роботи, позбавлені прав і гарантій, встановлених законодавством про працю. Зокрема, запропонований законопроект створює зручний механізм легалізації праці фрілансерів, що сприятиме посиленню їхнього соціально-трудової захисту і збереже мобільність працівників ", - пояснює заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра.

Законопроект передбачає введення нової форми трудового договору - з нефіксованим робочим часом. Іншими словами, роботодавець і фрілансер встановлюють між собою договір про виконання якогось обсягу робіт протягом певного часу. При цьому оплачуватися буде лише той час, який передбачено договором на виконання цих робіт. В інший час роботодавець не зможе залучати фрілансера до праці без його згоди. Тобто, фрілансер при цьому зможе присвятити решту часу іншій роботі або відпочинку.

При цьому найманий працівник (фрілансер) отримує гарантії, які передбачені трудовим законодавством. Зокрема, законопроектом передбачена мінімальна кількість годин на місяць, яка має бути оплачена. Крім того, закон буде регулювати процедуру прийняття фрілансера на роботу, а також його звільнення.

Все це, безумовно, забезпечить фрілансерам хоча би мінімум соціальних гарантій, які іноді бувають їм життєво необхідні. Однак не можна скидати з рахівниць той факт, що встановлення законних трудових відносин передбачає і сплату податків з доходів фрілансерів. Навряд чи роботодавці стануть брати додаткову фінансову ношу на себе. Тому, очевидно, внески будуть сплачуватися із зарплат найманих працівників, і це неминуче призведе до зниження виплат, які вони отримують на руки. Втім, щоб робити остаточні висновки, потрібно побачити законопроект, який ще не опублікований.

Нагадаємо, за січень Пенсійний фонд отримав менше доходів, ніж було заплановано. Тому уряд відчайдушно шукає нові шляхи наповнення доходів бюджету і Пенсійного фонду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ