Today.ua

Після 24 травня в Україні можуть оголосити диференційовану мобілізацію: що це означає

Загальна мобілізація, яку було оголошено президентом Володимиром Зеленським на самому початку війни, підходить до завершення. Вона була оголошена тривалістю на 90 днів, і її термін спливає 24 травня. Після цього в країні, очевидно, буде продовжено призов, проте на зміну загальній може прийти диференційована мобілізація.

Про це розповів радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

За словами Арестовича, він є прихильником саме такої мобілізації – диференційованої, коли у ЗСУ беруть не всіх підряд, а лише добре підготовлених професійно і фізично, а також мотивованих громадян. В армії, що складається з мотивованих професіоналів, набагато більше шансів виграти будь-яку битву, ніж у війська, поспіхом зібраного з кого завгодно.

"Я принциповий прихильник диференційованої мобілізації. Перегинів у нас вистачає, починаючи від того, що хворих призивають, а тих, кого треба – не призивають, і закінчуючи тим, що не дають виїжджати тим, кого можна було б випустити", – каже політик.

При цьому Арестович наголошує, що ухвалювати рішення з цього питання будуть, звісно, інші люди, а він може лише радити. Хоча, як зауважив політик, і серед тих, від кого це рішення залежить, у нього є однодумці.

"Рішення приймаю не я, я лише раджу. Раджу я дуже наполегливо, підійти диференційовано... Подивимося. Але я не один такий серед людей, які ухвалюють рішення, ще є такі люди. Зараз триває жвава дискусія", - поділився радник Офісу президента.

Нагадаємо, деякі чоловіки, зайняті за родом своєї роботи у стратегічно важливих галузях, мають броню від призову на військову службу. При цьому в Україні хочуть звільнити від мобілізації ще дві категорії спеціалістів – працівників IT-галузі, а також викладачів вишів та середніх навчальних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ