Today.ua

Майже 60 тисяч на день і мільйон на місяць: у МОЗ назвали, скільки українців захворіють на коронавірус Омікрон у лютому

В Україні очікують нову хвилю захворюваності на коронавірус у зв'язку з поширенням штаму Омікрон. Пік захворюваності припаде на другу половину лютого. Щодня прогнозують близько 60 тисяч нових хворих. Коронавірус Омікрон досягне піку приблизно 20-25 лютого. Ця хвиля буде найпотужнішою від початку епідемії.

Про початок нової хвилі коронавірусу, яку цього разу принесе штам Омікрон, розповів співгромадянам головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Хвиля, пов'язана з поширенням штаму Омікрон, буде найпотужнішою не лише в Україні, а й у Європі. За найобережнішими прогнозами ВООЗ, в Європі захворіє на коронавірус близько 50% населення.

"І частина з цих відсотків пов'язана навіть не з відсутністю прихильності до вакцинації, а з нехтуванням маскового режиму чи нормами дистанціювання, і всім іншим", - каже Кузін.

В Україні відсоток вакцинованих громадян дуже малий. Тому українці ризикують не просто захворіти на Омікрон, а захворіти на нього дуже важко.

"За попередніми розрахунками, представленими Радою національної безпеки та оборони, 59 000 осіб можуть хворіти щодня, сумарно близько 1 млн українців за лютий може захворіти. Я назвав би це доволі оптимістичними прогнозами", - поділився головний санлікар.

Кузин радить українцям, які ще не вакциновані, зробити щеплення. А тим, хто вже вакцинувався більше ніж півроку тому, отримати бустерну дозу. Це може не врятувати від інфікування, проте істотно полегшить перебіг хвороби і, головне, може врятувати від летального наслідку.

Крім того, потрібно неухильно дотримуватися правил профілактики: маскового режиму, соціальної дистанції, дезінфекції рук і поверхонь. Схоже, що ці правила стануть для жителів планети обов'язковими для виконання на довгі роки, але інакше – ніяк.

Карантин в Україні продовжується. Швидше за все, незабаром владу на місцях зобов'яжуть вводити обмеження "помаранчевої" зони.

"Вона створена, щоб органи місцевої влади вживали превентивних профілактичних запобіжних заходів, які не призведуть до переходу області до червоної зони", - розповів Ігор Кузін.

Нагадаємо, підступність штаму Омікрон не лише в тому, що він надзвичайно швидко поширюється, а й у тому, що на нього частіше і важче, ніж на інші форми коронавірусу, хворіють діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ