Today.ua

Залишки вакцини від коронавірусу доводиться викидати: вона швидко псується

Вакцина від коронавірусу із розкритої ємності, якою можна було би зробити щеплення ще кільком людям, утилізується. Так відбувається через те, що нею нікому робити щеплення, а відкритий препарат швидко псується. Про це розповіла лікар-інфекціоніст із Чернівців Ольга Кобевко.

Наприклад, вчора їм довелося утилізувати 6 доз вакцини, тому що нею не було кого колоти, розповідає доктор.

"Флакон після відкриття можна зберігати не більше шести годин. В одному флаконі - 10 доз, а вчора прищепили 54 людини і залишки утилізували", - говорить доктор Кобевко.

Але ж за вакцину від коронавірууа платилися гроші з бюджету. Її ніхто Україні не подарував, хоча при цьому індійський виробник безкоштовно роздарував частину свого препарату бідним сусідам. Україні ж ця вакцина Covishield дісталася не безкоштовно. Адже можна було так організувати, щоб на розкриті шість ємностей із вакциною припало 60 осіб, а не 54. Наприклад, ці 6 доз могли використати для вакцинації місцевих чиновників. Це було би переконливим прикладом для тих медиків, які всіляко опираються вакцинації індійським препаратом.

"На ці шість доз можна було би вакцинуватися чиновникам, і вони б цим довели, що боятися немає чого. Цього не сталося, і вакцину просто викинули", - говорить лікар.

Виходить, що чиновники не хочуть бути гарантами якості вакцини.

Можливо, вони не даремно так побоюються, адже головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що вже є інформація про сім випадків побічних ефектів, що виникли після щеплення індійською вакциною від коронавірусу. Правда, анафілактичного шоку, на щастя, ще не було, заспокоїв Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ