Today.ua

Онкологія, захворювання серця, діабет: у МОЗ розповіли, чи потрібно робити хворим з такими діагнозами вакцинацію від коронавірусу

Люди, які страждають на серйозні захворювання, повинні обов'язково пройти вакцинацію від коронавірусу. Адже в них організм і так ослаблений хронічним захворюванням. А якщо такий хворий підхопить ще й коронавірусну інфекцію, то одужати з неї буде дуже складно.

На сайті МОЗ медики дали відповіді на запитання, які найчастіше ставлять українці. Зокрема – про вакцинацію людей, які мають серйозні хронічні захворювання.

Серцево-судинні захворювання послаблюють організм людини. Пацієнтам із такими недугами набагато важче боротися з інфекціями, а тим більше такими грізними, як коронавірусна. На жаль, пацієнти із серцево-судинними захворюваннями частіше схильні до летального результату при коронавірусній інфекції. Тому захист у вигляді вакцини має для них першочергове значення.

"Усім людям із серцево-судинними захворюваннями потрібно вакцинуватися від COVID-19, адже хвороба у них протікає значно важче і може дати дуже серйозні ускладнення", - стверджує кардіолог Віра Горбачова.

Аналогічні поради дають медики і людям, які мають цукровий діабет, а також проблеми з ендокринною системою. Втім, пацієнти з цукровим діабетом більш дисципліновані, каже доктор-ендокринолог Оксана Марусин. А ось люди, які мають проблеми зі щитовидкою, з великим побоюванням ідуть на вакцинацію. І даремно, каже лікар. Аутоімунні захворювання не є абсолютним протипоказанням до вакцинації.

Не менше двох попередніх груп потребують вакцинації від коронавірусу і пацієнти з онкозахворюваннями. Адже у них імунна система надзвичайно ослаблена, і вони ризикують померти, якщо їх здолає коронавірус. І тільки щеплення може їх захистити і дати сили для боротьби з їхньою грізною хронічною недугою.

"Щеплення від COVID-19 є пріоритетним для пацієнтів, які мають діагноз “онко”... Ризик померти від онкології у наших пацієнтів значно менший, ніж ризик померти від ускладнень, які може викликати у них коронавірусна хвороба”, – розповідає хірург-онколог Олександр Стаховський. .

Причому онкохворим можна робити щеплення як під час ремісії, так і під час активної стадії захворювання. Щоправда, під час проходження курсу хіміотерапії треба радитись зі своїм лікарем та врахувати рекомендації, спеціально розроблені медиками для таких пацієнтів.

При цьому медики стверджують, що людей, які мають абсолютні протипоказання до вакцинації, насправді менше 1%. Вона протипоказана лише тим, хто має алергію на саму вакцину чи один із її компонентів.

Нагадаємо, в Африці виявлено новий штам коронавірусу, який надзвичайно швидко мутує та поширюється блискавично. Медики кажуть, що він набагато небезпечніший, ніж ті штами, які були й досі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ