Today.ua

Медики розповіли, кому категорично протипоказана черешня

Слідом за сезоном полуниці, в Україні стартував сезон черешень. Ягоди "п'ятдесяти відтінків червоного" ваблять із базарних прилавків соковитою стиглістю. Але, як виявилося, ця соковита солодка ягода може таїти чималу небезпеку для здоров'я. Звичайно, більшості людей вона не спричинить ніякої шкоди. Однак є захворювання, при яких черешня категорично протипоказана.

Кому не варто їсти черешню

Черешня категорично протипоказана людям, які страждають на цукровий діабет, а також тим, у кого діагностують переддіабетний стан. Через підвищений вміст цукру вона для такої категорії людей вкрай небезпечна, і її вживання може призвести до тяжких наслідків.

Яскраві ягоди черешні також можуть бути вкрай небезпечні для алергіків.

Є протипоказання, правда не такі категоричні, і в інших груп людей.

Наприклад, тим, хто стежить за фігурою, налягати на черешню також не варто. Через високий вміст цукру вона дуже калорійна і буде сприяти набору ваги.

Багато черешні також не можна тим, у кого є проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Звичайно десяток-другий ягід не повинні їм нашкодити, однак якщо з'їсти 300-400 грамів, то це вже може призвести до здуття живота, діареї та колік.

Дуже обережно потрібно годувати черешнею маленьких дітей. У них ще недостатньо розвинена ферментативна функція підшлункової залози, і через це організму малюків важко засвоювати цю ягоду. У них можуть бути шкірні висипання після вживання черешні. Тому спочатку варто дати дитині кілька ягід і простежити за тим, як буде реагувати на незвичну їжу її організм.

Про що слід пам'ятати при покупці і вживанні черешні

Купувати черешню краще на ринках, де є лабораторії, які стежать за станом продуктів, що надходять у продаж. Звичайно, і там вам можуть продати неякісний товар, але все ж ймовірність цього менше, ніж при покупці "із землі".

Слід також пам'ятати, що ранні ягоди, як правило, менш корисні. Найсмачніша черешня з'являється в розпал сезону, тобто в кінці червня-початку липня. Тоді вона найбільш солодка, і в ній менше "хімії".

Перед вживанням черешню обов'язково треба вимити в холодній воді. А зберігати її слід у холодильнику в паперовому пакеті або в пластиковій ємності. І то - недовго.

Нагадаємо, цьоггоріч, через несприятливу погоду, українські садівники втратили майже весь урожай черешні . Отже дешевою, навіть у сезон, ця ягода не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ