Today.ua

Медовий Спас: як святкують Маковія в Україні, і про що потрібно подбати заздалегідь

Медовий Спас або, як його ще називають у народі, Маковія - перший із трьох Спасів, які християни східного обряду відзначають у серпні. За православним календарем у цей день, 14 серпня, святкується Походження чесних древ животворящого Хреста Господня. Крім того, в цей день християни вшановують пам'ять братів Маккавеїв, мученицьки загиблих за віру. Власне, це і дало другу назву цього свята, поступово трансформувавшись із Маккавеїв у Маковій (Маковей).

Саме з 14 серпня, з Медового Спаса, починається двотижневий Успенський піст, який триватиме до 28 серпня. У цей день православний світ відзначає Успіння Пресвятої Богородиці. За важливістю Успенський піст прирівнюють до Великого.

Що потрібно зробити до святкування Медового Спаса

Що святять у храмі на Маковея

У цей день, 14 серпня, заведено святити воду, мак і мед із нового врожаю, а також фрукти і деякі овочі. Існує повір'я, що освячений в церкві мед володіє особливою цілющою силою. Тому його ретельно зберігають і використовують лише тоді, коли хтось у домі занедужав. Крім того, до цього свята готують спеціальні букети із серпневих квітів і м'яти, до яких додають дозрілі макові коробочки. Такий освячений букет зберігають удома цілий рік як оберіг від хвороб та усього поганого. Після закінчення року освячують новий букет. Однак старий не викидають, а спалюють.

Які прикмети пов'язані з Медовим Спасом

Чого не можна робити у цей день

Нагадаємо, українців чекають у серпні довгі вихідні. З нагоди Дня Незалежності громадяни будуть відпочивати цілих чотири дні поспіль: з 21 по 24 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ