Today.ua

Мало нам коронавірусу: в Україні поширюється гонконгський грип, який “косить“ і старих, і малих

В Україні відзначається стійке зниження статистики захворюваності на коронавірус. Проте розслаблятися нашим співгромадянам не варто. Адже в нашій країні вже зафіксовано два штами грипу - A(H3N2) та В. Штам грипу А(H3N2) – особливо небезпечний. У 1968 році цей грип, який був уперше діагностований у Гонконзі і отримав назву гонконгського грипу, забрав життя 4 мільйонів жителів планети.

Тоді він "косив" переважно людей похилого віку. Проте цього року він може бути особливо небезпечним і для молодших громадян, особливо для маленьких дітей перших років життя, кажуть епідеміологи.

Справа в тому, що за два роки, які на планеті лютує коронавірус, грип трохи "відсиджувався" в тіні у сильнішого суперника і проявляв себе навіть у сезон доволі слабко. Однак тепер епідемія коронавірусу пішла на спад і у світі, і в Україні, зокрема. Це призведе до того, що грип знову підніме голову. Причому його новою мішенню можуть стати маленькі діти, які народилися і виросли вже в "ковідну" епоху, і організм яких ще жодного разу не стикався з грипом.

"За ці два роки підросли маленькі діти, які жодного разу не стикалися з грипом. І ось для них ці штами можуть бути небезпечними. Грип зараз протікає з дуже високою температурою у дітей, до 40 градусів, це дуже небезпечно. Потрібно стежити, адже крім усіх симптомів у маленьких дітей на фоні високої температури можуть з'явитися судоми", - каже завідувачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко.

Перші спалахи цього захворювання вже зафіксовані у Києві та Одесі. Українські вірусологи вже виділили у своїх лабораторіях штами В та А(H3N2). Обидва відомі медикам, проте саме ця популярність і лякає медиків. Штам А(H3N2) – дуже агресивна форма грипу, який розвивається стрімко і може мати дуже сильні симптоми, а також небезпечні наслідки.

Буквально через день-два після інфікування у людини виявляються всі грізні ознаки цього захворювання. Тому лікарі в жодному разі не рекомендують займатися самолікуванням і при перших ознаках хвороби звертатися до них, а в разі сильного загострення викликати швидку допомогу.

Пікового зростання захворювань на грип очікують наприкінці січня

Медики кажуть, що саме тоді, коли всі масово вийдуть після зимового відпочинку на роботу, а школярі і студенти повернуться з канікул, грип вдарить по українцях на повну силу.

"Такої епідемії, як була в докоронавірусні часи, не буде. Але ситуація погіршуватиметься. До того ж, є закордонні публікації, які говорять про те, що в одному людському організмі можуть оселитися як вірус грипу, так і COVID-19. А це дуже небезпечно, хвороба може протікати дуже тяжко", – каже завкафедрою дитячих інфекційних хвороб Національного університету імені О. Богомольця Сергій Крамарьов.

До речі, вже зараз грип доволі широко розповсюдився у суміжних з Україною країнах – Росії, Молдові та Білорусі. Тому поширення його в Україні – це лише питання часу.

Нагадаємо, доктор Комаровський розповів, як найшвидше позбутися "коронавірусного" кашлю. Очевидно ця рекомендація буде актуальна і для боротьби з наслідками грипу, що насувається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ