Today.ua

Курс долара в Україні: гривня може обвалитися вже найближчим часом

Курс долара може змінитися як у більшу сторону, так в меншу. Вирішальним фактором у цьому буде подальший сценарій співробітництва України з МВФ. Від того, чи буде у відносинах з кредиторами потепління, або збережеться нинішнє похолодання, залежить і курс долара, а також доля нашої гривні.

Таким чином курс долара може як піднятися до величини 28 гривень за долар і навіть перевищити цю позначку, так і може опуститися до 27,75. Такий неоднозначний прогноз дав старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

Вадим Іосуб прогнозує, що, скоріш за все, в березні курс долара буде коливатися в ціновому діапазоні від 27,75 до 28,25 гривні. При цьому він може злетіти і вище 28,25, але може також і залишитися на позначці 27,75.

Якщо Україна продемонструє готовність виконувати вимоги МВФ, які вона досі відмовлялася виконувати, то долар рости не буде. І гривня навіть може зміцнитися.

Так уже було на початку лютого, коли місія МВФ працювала в Україні, і у вітчизняних ЗМІ раз у раз з'являлася інформація, що МВФ ось-ось дасть нам черговий кредитний транш. Тоді курс долара почав падати і знизився до 27,6 гривні.

"Навпаки, відсутність прогресу у справі реформ вкаже на те, що навесні переговори навряд чи відновляться, що може призвести до ослаблення гривні", - говорить аналітик.

І це також правда, бо після згортання місії МВФ "американець" відразу взявся тіснити "українку", і курс долара почав підбиратися до 28 гривень.

Втім, у березні катастрофи з курсом долара, в будь-якому випадку, не відбудеться. Все може стати набагато гірше восени, коли Україні настане час платити по кредитах. Ось тоді курс долара може зробити великий стрибок вгору, прогнозує Вадим Іосуб.

Нагадаємо, найближчим часом курс долара в Україні все ж може знизитися, кажуть експерти. Це може статися через те, що аграрії починають масово готуватися до весни, купуючи паливо і насіння за валюту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ