Today.ua

Карантин в Україні продовжать до листопада - МОЗ

Карантин в Україні мають намір продовжити ще на два місяці, до листопада. Поки в країні триває адаптивний карантин, який повинен закінчитися 31 серпня. Однак у Міністерстві охорони здоров'я вже говорять, що його потрібно продовжити ще, принаймні, на два місяці.

Про це заявив на брифінгу міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

"З урахуванням тієї епідситуації, яку бачимо сьогодні в Європейському регіоні, в Україні теж треба буде продовжити, як мінімум, на два місяці, що ми будемо найближчим часом ініціювати перед Кабінетом Міністрів", - заявив глава МОЗ.

Судячи з того, як коронавірус Дельта впевнено крокує Європою, у нас його спалаху варто чекати на осінь. Тим більше, що в Україні він уже фіксується в багатьох регіонах. І бнавіть більше, вже є підтверджені жертви серед наших співгромадян, яким вкоротила віку саме Дельта.

Тим часом, темпи вакцинації серед громадян хоч і трохи виросли, проте залишають бажати кращого. Тому нового сплеску епідемії, який прийде разом із першими холодами, нам, на жаль, не уникнути. Що стосується навчального року, за нинішніх обставини, поки вся країна перебуває в "зеленій" зоні, немає необхідності вводити сценарій дистанційного навчання. Поки є надія, що новий навчальний рік вдасться почати традиційно - звичайно, із дотриманням карантинних правил.

А далі потрібно буде орієнтуватися по ситуації. Якщо вона почне погіршуватися, і регіони почнуть розповзатися по "кольорових" зонах, то залишаться працювати лише ті школи, в яких вакциновано не менше 80% дорослого персоналу.

Поки таких регіонів в Україні небагато, визнає Ляшко. Серед флагманів вакцинації можна назвати педагогів Києва, Київської області та ще кількох регіонів. Однак до початку навчального року ще є можливість поправити ситуацію, каже глава МОЗ.

Що стосується масової вакцинації підлітків старше 12 років, то поки це питання вивчають, каже Ляшко. Поки про це не йдеться, тим більше, що в Україні ще не вакцинована переважна більшість дорослого населення.

Нагадаємо, наприкінці липня в Україні стартував уже п'ятий етап вакцинації населення, в ході якого можуть отримати щеплення від коронавірусу всі дорослі громадяни країни у віці від 18 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ