Today.ua

Як буде змінюватися вартість борщового набору найближчим часом

В Україні прогнозують подальше зростання цін на овочі та фрукти. На вартості товарів цієї групи позначається як торішній неврожай, так і сезонне подорожчання. Тому економісти пророкують усім овочам і фруктам щомісячний приріст у ціні. При цьому вартість борщового набору буде рости випереджальними темпами.

"Український клуб аграрного бізнесу" передбачає весняну інфляцію на рівні 7-8%. Значною мірою такий високий показник інфляції буде спровокований саме зростанням цін на продукти овочевої групи.

"Треба очікувати зростання цін щомісяця, як мінімум, ще на 2-3%, а по борщовій групі - 10-15% буде однозначно до травня місяця і до тих пір, поки почне надходити на ринок продукція з відкритого грунту", - говорить виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

На сьогодні для приготування 3 літрів повноцінного традиційного українського борщу вартість інгредієнтів буде така:

Отже, сумарна вартість борщового набору за нинішніми ринковими цінами становитиме 66,32 гривні.

Ну і, природно, борщ буде неповноцінним, якщо їсти його без хліба і сметани. Тобто, до цих продуктів додамо ще 400 г житнього хліба за ціною 10,98 гривні і 150 г сметани 15% -ої жирності за 11,43 гривні.

Таким чином, наш борщовий набір відразу підскочив у ціні до 88,73 гривні. Ну, а якщо прикинути, що він щомісяця додаватиме в ціні 10-15%, то до травня його вартість перевалить за сотню гривень і становитиме, як мінімум, близько 107 гривень.

Нагадаємо, в Україні різко зросла вартість соняшникової олії. Експерти пов'язують таке зростання цін із нестачею цього продукту на ринку через торішній неврожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ