Today.ua

Ляшко підписав наказ про третю дозу вакцини від COVID-19

Деяким людям для повноцінного вироблення антитіл від коронавірусу недостатньо двох щеплень. Вакцина від COVID-19 вводитиметься їм втретє.

Голова МОЗ Віктор Ляшко вже підписав відповідний наказ, який передбачає запровадження додаткової, третьої дози вакцини від COVID-19 деяким громадянам.

"Це буде не бустерна доза, а саме третя доза вакцини", - наголосив міністр під час брифінгу, що відбувся вранці у понеділок, 13 грудня.

Різниця між третьою і бустерною дозами в тому, що третя доза вакцини від COVID-19 вводиться пацієнтам з ослабленим імунітетом приблизно через 28 днів після другої вакцинації. Вона потрібна в тому випадку, якщо у людей після двох доз не виробляється достатньо антитіл, щоб захистити організм від коронавірусу. Зазвичай третя доза потрібна людям із пригніченим імунітетом, каже головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. Зокрема, ця доза рекомендується людям після трансплантації органів, тим, хто постійно приймає імуносупресивні препарати, і тим, хто має імунодефіцитні стани як первинні, так і набуті.

На відміну від неї, бустерна доза повинна вводитись усім громадянам, які отримали два щеплення. Проте – не через місяць після другого щеплення, а мінімум за півроку. Це пов'язано з тим, що з часом у всіх людей природним чином скорочується кількість антитіл, вироблених організмом. І для того щоб підтримувати їх на належному рівні, потрібно періодично вводити бустерну дозу вакцини.

Ймовірно, вакцинацію від коронавірусу людям доведеться робити щопівроку, поки цей вірус не буде остаточно переможений. Хоча, якщо проводити аналогію з грипом, він може виявитися вельми живучим.

Нагадаємо, з 9 грудня в Україні поповнили перелік професій, для яких вакцинація від коронавірусу стала обов'язковою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ