Today.ua

Черешня та її корисні властивості, про які багато хто не знає

Сезон черешні в Україні вже у розпалі і так хочеться побалувати себе смачною ягодою. Черешня милує око соковитою стиглістю і дратує наші смакові рецептори. Однак багато хто не здогадується, що таке настирливе бажання скуштувати цієї соковитої ягоди - це не лише данина нашим смаковим пристрастям, а ще й сигнал нашого організму, що він потребує черешні, як потужного засобу захисту.

Дієтолог із США Майя Феллер назвала корисні властивості черешні, про які багато хто не підозрює.

Сприяє покращенню стану шкіри

Черешня містить у собі багато вітаміну С і поліфенолів, які підтримують шкіру в здоровому стані. Завдяки їхнім протизапальним властивостям в організмі знижуються окислювальні процеси, що призводить до зменшення пошкоджень шкіри вільними радикалами.

Гасить запальні процеси і зменшує біль

Саме системні запальні процеси, що протікають в нашому організмі, можуть призвести до дуже серйозних наслідків. Зокрема, до таких грізних неінфекційних захворювань як артрит, рак, діабет, інсульт, гіпертонія.

Черешня, завдяки вмісту в ній антоціанів, може нейтралізувати ферменти, що викликають запальний процес. Вона діє як ібупрофен - тільки природного походження.

Знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи

Завдяки високому вмісту клітковини, черешня сприяє зменшенню коливань глюкози у крові, що, в свою чергу, суттєво знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Покращує стан хворих на цукровий діабет і запобігає його розвитку

Завдяки низькому глікемічному індексу черешня рекомендована для вживання людям, які страждають на цукровий діабет. Її ягоди допомагають організму виробляти інсулін і підтримувати баланс глюкози в організмі.

Але при цьому зловживати черешнею діабетикам теж не варто. Медики рекомендують їм їсти не більше 100-150 грамів черешні за один прийом.

Сприяє нормальному функціонуванню кишечника

Черешня, завдяки високому вмісту в ній клітковини, сприяє очищенню кишечника, усуненню запорів і нормалізації процесу травлення. Вона також сприяє виведенню токсинів з організму.

Однак людям, у яких є патологічні порушення прохідності кишечника, їсти черешню не можна.

Сприяє нормалізації сну

Черешня є унікальним джерелом мелатоніну - гормону, що поліпшує якість сну. Її вживання незадовго до сну допомагає відрегулювати час сну і неспання, а також стабілізувати режим сну і впоратися з джетлагом - синдромом зміни часового поясу.

Нагадаємо, дієтологи розповіли, що зміниться в організмі, якщо їсти черешню щодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ