Today.ua

Банки відмовляли українцям в обслуговуванні через те, що їхні імена були на сайті “Миротворець“

Сайт "Миротворець" міг стати перешкодою для відкриття рахунки в банку. Цей факт розкрився нещодавно - після того, як стало відомо, що Нацбанк скасував припис для банків перевіряти своїх дійсних і потенційних клієнтів на предмет згадки на сайті "Миротворець".

Виявляється, існував лист №20-008/35441, який був датований 17 травня 2017 року. Цим листом українським банкам було дано припис перевіряти усіх своїх клієнтів (і тих, які вже є, і тих, які тільки мають намір співпрацювати з банком) на предмет їхньої присутності на сайті "Миротворець".

Лист призначався для внутрішнього користування. Це розпорядження не піддавалося розголосу, його ніде не афішували, та й невідомо, чи всі банкіри його неухильно дотримувалися. Однак воно було. І, в результаті, людей, чиї імена були занесені на сайт "Миротворець", банки відмовлялися обслуговувати. Їм закривали наявні рахунки і відмовлялися у відкритті нових.

Як стало відомо, через чотири роки, 21 травня 2021 року, цей припис скасували.

"Лист Національного банку України від 17.05.2017 №25-0008 / 35441 вважати таким, що втратив силу ", - йдеться у новому листі НБУ.

Замість старого списку, складений новий перелік джерел, за якими слід перевіряти клієнтів, однак "Миротворця" в цьому списку вже немає.

Нагадаємо, ПриватБанк назвав п'ять причин, через які він може заблокувати рахунок клієнта. Все стосуються попередження можливих маніпуляцій з рахунком з боку шахраїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ