Today.ua

В Україні змінили правила виїзду дітей за кордон

Кабінет міністрів України змінив правила виїзду неповнолітніх українців за межі держави. Проект закону був розроблений в Міністерстві юстиції, в документі прописано безліч нових вимог як до батьків, так і до дітей, які мають намір перетнути кордон країни.

Громадяни України, які мають дітей, які не досягли 16-річного віку, повинні знати, що незабаром правила виїзду сім'єю за кордон кардинально зміняться. Поки відповідний законопроект схвалений Кабміном, далі його розгляне Верховна Рада.

Нові правила, прописані Мін'юстом в проекті закону, значно спростять підготовку документів на виїзд дитини за кордон. Так, батьки зможуть внести дозвіл на виїзд до іншої держави дитини в Держреєстр актів цивільного стану через Єдиний держпортал електронних послуг.

Термін виїзду дитини за кордон пропонується обмежити трьома роками.

Згоду на виїзд неповнолітнього українця за кордон може затвердити начальник в'язниці або слідчого ізолятора, в якому знаходиться один з батьків, чий дозвіл необхідно отримати. Батько, який планує їхати з дитиною за кордон, може отримати дозвіл на виїзд в судовому порядку за спрощеною процедурою. У проекті закону також прописані умови, при яких дозвіл на тимчасовий виїзд дитини на територію іншої країни не потрібно: якщо другий з батьків помер або позбавлений батьківських прав, якщо він є особою без громадянства або є іноземцем, якщо дані в свідоцтво про народження дитини були внесені з слів матері або зовсім відсутні.

Нагадаємо, в Україні кардинально змінять правила вступу до вузів. Що потрібно знати випускникам та їхнім батькам?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ