Today.ua

Україна слідом за Угорщиною може повернутися до прямого постачання газу з Росії

У Верховній Раді України почали звучати пропозиції замінити дорогий реверс газу з Європи більш дешевим прямим постачанням від Газпрому. У РФ прокоментували таку можливість.

Пропозиція перейти на прямі поставки газу з Росії прозвучало в черговий раз від співголови фракції ОТЗЖ в Парламенті Юрія Бойка. Думка, що Україна буде вигідніше купувати російський газ не в ЄС по реверсу, а безпосередньо від Газпрому, прозвучала в ході засідання погоджувальної ради депутатських фракцій у Верховній Раді, яке відбулося 4 жовтня 2021 року.

"Я вважаю, що ми повинні повернутися до прямих контрактів з російським Газпромом так, як це зробила Угорщина", - сказав Юрій Бойко на засіданні погоджувальної ради.

Цікаво, що в керівництві РФ на пропозицію українського нардепа вже відреагували. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков повідомив, що Газпром готовий до подібного повороту подій і в будь-який момент може повернутися до переговорів про прямі контракти на поставку газу Україні.

Варто відзначити, що поки щодо купівлі газу безпосередньо з Росії звучать тільки пропозиції від деяких народних депутатів. Однак в уряді про подібні наміри не заявляли, Україна продовжує купувати газ у Євросоюзу за реверсним контрактами, а також веде видобуток власних енергоресурсів.

Нагадаємо, Нафтогаз розробив план щодо стримування тарифів на газ для населення в період світової газової кризи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ