Today.ua

Україна може ввести картки на оплату послуг ЖКГ, щоб вирішити проблему із заборгованістю

В Україні склалася серйозна ситуація із заборгованістю населення за комунальні послуги. Вирішити проблему пропонують за азербайджанським сценарієм, тобто шляхом впровадження спеціальної карткової системи. Чи сподобається українцям такий вихід із ситуації?

Експерт з питань енергетики Валентин Землянський заявив, що в Україні можна вирішити проблему величезних заборгованостей населення за комунальні платежі дуже просто. Аналітик пропонує впровадити в державі карткову систему на оплату ЖКГ, яка діє в Азербайджані.

Влада Азербайджану, коли виникла масштабна проблема заборгованостей за послуги ЖКГ, прийняла рішення змінити схему споживання та оплати населенням комуналки. Якщо в Україні домогосподарства спочатку користуються послугами, а потім оплачують спожиті ресурси, то в Азербайджані все рівно навпаки. У кожного домогосподарства є картка, на яку власник переводить суму грошей, яку він може витратити.

Відповідно, людина може використовувати стільки електроенергії, води або газу, скільки вона уже оплатила. Далі подача ресурсів блокується.

У той же час, Землянський вважає, що перед впровадженням карткової системи оплати ЖКГ державі спочатку необхідно сприяти поліпшенню економічного добробуту своїх громадян.

В Україні близько 40 відсотків населення або зовсім не можуть оплатити послуги ЖКГ, або накопичують взимку заборгованості, які віддають протягом літа. Успішний перехід на карткову систему можливий лише в тоді, коли 95 відсотків домогосподарств без проблем можуть оплатити послуги ЖКГ.

Варто відзначити, що експерти вже давно прогнозують колапс української системі ЖКГ через постійно зростаючі тарифи і зубожіння населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ