Today.ua

Україна може залишитися без кавунів: аграрії розповіли про складну ситуацію в баштанництві

Українців попередили про те, що вітчизняні кавуни якщо і з'являться на ринку в 2021-році, то набагато пізніше звичайного. Аграрії вже двічі пересівали баштан, зараз є ризик, що заново висаджувати насіння доведеться втретє ...

Несприятливі погодні умови в червні 2021 року призвели до того, що врожаїв польових кавунів в Україні аграрії можуть так і не дочекатися. Баштанні, вирощені під плівкою і з застосуванням хімічних добрив, на ринку є вже зараз, але смак у них невиразний, та й ціна "кусається". Оптовики просять за один кілограм кавунів не менше 20 гривень.

Що стосується смачних і соковитих польових кавунів, то через довге похолодання сезон їх дозрівання змістився. Втрати баштанництву принесли також проливні дощі. Посадки довелося пересівати заново, оскільки вони були знищені опадами.

"Тільки висадили кавуни, а тут холоди і зливи. Всі поля плавають - в низинах цілі озера стоять. Перша посадка загинула, довелося її пересівати. Вдруге сходи з'явилися, і дощі, які випадали з небаченою для наших країв частотою, зволожили землю так, що на баштан і не пройдеш. А між тим саме час заводити туди культиватор, тому що трава між рядами піднялася густо ", - розповів про ситуацію в баштанництва глава територіальної громади в селі Виноградове (Закарпатська область) Сергій Шматенко.

Якщо баштан доведеться пересівати в третій раз, то дозрівання кавунів можна буде чекати тільки до кінця вересня.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що малина в Україні буде коштувати в чотири рази дорожче, ніж в 2020 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ