Today.ua

П'ять помилок зберігання картоплі, які роблять овоч небезпечним для здоров'я

Картопля - один з основних продуктів харчування в раціоні більшості людей. Українці намагаються з осені заготовити запаси картоплі до весни, щоб не довелося купувати коренеплоди за високою вартістю. Однак важливо знати, що при неправильному зберіганні картопля може змінити свої властивості і стати небезпечною для здоров'я.

Найголовніша помилка допускається при закладці картоплі на зберігання в підвал або комору. Нерідко на місце зберігання овочі відправляють відразу після їх покупки. Щоб картопля не почала гнити, її слід висипати з мішка і ретельно перебрати. Все надрізані, підгнилі, м'які бульби потрібно прибрати. Решту коренеплодів просушіть, а тільки потім складіть в мішок і віднесіть в прохолодне місце на зберігання.

Зберігання на балконі або біля вікна - ще одна помилка обивателів. На картоплю не повинне потрапляти світло. Це дуже важливо, інакше в бульбах утворюється небезпечний соланін. Перша ознака, що картопля стала отруйною - це поява на її поверхні зелених плям.

Поліетиленовий пакет і пластикові відра - самий невідповідний спосіб зберігання картоплі. До коренеплодів повинне надходити повітря, в іншому випадку не вдасться уникнути утворення конденсату, який призведе до появи небезпечної цвілі і гнилі. Картопля боїться низьких і високих температур. Ідеальне середовище для довготривалого зберігання - це +4 ... +6 градусів Цельсія. Якщо підвалу немає, то поставити мішки з картоплею на зиму можна в комору, де немає доступу світла, сухо і немає опалювальних приладів.

Скласти і забути - це не найкращий спосіб зберігання картшкі. Якщо картопля знаходиться в сухому і чистому підвалі, то перебирати коренеплоди не обов'язково. Але в умовах міських квартир картопля часто починає проростати. Паростки згодом загнивають, від чого починає псуватися весь запас овочів в мішку. Щоб цього уникнути, один раз на місяць висипайте картоплю з мішка і акуратно обривайте паростки.

Дізнайтеся також, коли слід солити відварну картоплю, щоб вона вийшла смачною і корисною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ