Today.ua

“Ощадбанк“ може позбавити клієнтів їх вкладів: що стане причиною

Вкладники "Ощадбанку" можуть не отримати належних їм 100% відшкодувань зі своїх депозитів, якщо фінустанова приєднається до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. В такому разі клієнти банку отримають лише 200 тисяч гривень.

Верховна Рада розглянула законопроект щодо набуття акціонерним товариством "Державний ощадний банк України" статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, але поки він не підписаний.

Приєднавшись до Фонду гарантування "Ощадбанк" буде сплачувати на пільгових умовах внески у сумі 1% від регулятивного капіталу, а решта суми буде погашена за рахунок конкурентів. Інші банки платять  державі 1% від статутного капіталу.

Міністерство фінансів пропонує “Ощадбанку” замість півмільярда гривень при вступі до Фонду гарантування сплатити в 10 разів менше. Крім того, на це виділяється трирічний пільговий період, протягом якого “Ощадбанк”, на відміну від всіх інших банків, буде платити регулярні внески у вигляді тільки базової ставки. Тоді як на інші банки накладаються додаткові нарахування за ризики.

"Ощадбанк" мав приєднатися до системи гарантування ще з 1 січня 2021 року. МВФ включив реструктуризацію і приєднання "Ощадбанку" до системи гарантування вкладів в перелік завдань для отримання Україною чергового траншу. Тому відкладати з цим питанням уряд навряд чи буде.

Нагадаємо, як "Ощадбанк" нав’язує пенсіонерам кредитні картки і вимагає ними розраховуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ