Today.ua

Пільги на проїзд в Україні почнуть виплачувати в грошовій формі: хто отримає компенсацію

Пільги по оплаті проїзду в громадському транспорті замінять в Україні грошовою компенсацією. Таке рішення прийняв Кабмін на сьогоднішньому засіданні. Тепер повноваження щодо визначення порядку надання та розмірів грошової компенсації пільговикам ляжуть на плечі місцевої влади.

Це означає, що безкоштовний проїзд фактично скасовується. Ветерани війни, військової служби, органів внутрішніх справ, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, жертви нацистських переслідувань, особи з інвалідністю, батьки загиблих військовослужбовців, реабілітованих осіб та дітей з багатодітних сімей будуть отримувати гроші в готівковій формі на оплату проїзду від місцевих органів самоврядування. Місцева влада сама прийматиме рішення по виплаті компенсацій, встановлювати терміни і суми. Коли саме українці отримають перші виплати, ще невідомо. Зрозуміло одне, що просто так безкоштовно проїхатися в громадському транспорті за посвідченням більше не вийде. Доведеться оплачувати проїзд на загальних підставах, а потім ці витрати будуть компенсовані.

За словами мера Києва Віталія Кличка, столиця в рік витрачає близько 3 млрд грн з міського бюджету на компенсацію пільговикам проїзду в громадському транспорті, адже столичний транспорт уже давно дотаційний.

Нагадаємо, яка реальна собівартість проїзду в київському міському транспорті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ