Today.ua

Перенесення вихідних днів в Україні скасують: коли українці будуть відпрацьовувати свята

В Україні щорічно переносяться робочі дні, якщо вони випадають на свята. Спочатку ми відпочиваємо, а потім відпрацьовуємо. Народні депутати пропонують заборонити перенесення вихідних і робочих днів, як це зробили в Європі, адже це є порушенням законодавчих вимог щодо мінімального часу відпочинку працівників.

Пропонується залишити норму в законі про перенесення вихідного дня на наступний після святкового або неробочого в разі, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним. Також залишиться норма про п'ятиденний робочий і шестиденний робочий тиждень. Обов'язковим вихідним днем залишається неділя, а другий вихідний може бути змінений на розсуд підприємства.

Практика перенесення робочих днів вже дано застаріла і варто її скасувати, а також переглянути календар офіційних святкових днів, коли громадяни відпочивають. Більшість компаній в Україні давно відмовилися від практики перенесення робочих днів, адже це ускладнює робочий процес. Перенесення робочих днів призводить іноді до чотирьох неробочих днів поспіль, що також негативно позначається на трудовій мотивації і позбавляє працівників адаптуватися до робочого дня після тривалого відпочинку. У скасуванні вихідних є і певні мінуси. Адже через відмову від довгих вихідних постраждає внутрішній туристичний бізнес, так як українці в такі дні активно відвідують місцеві курорти. Ці періоди особливо важливі для готельного бізнесу, сфери послуг, для ресторанів і всього, що пов'язано з відпочинком.

Деякі депутати припускають, що українці почнуть все-одно брати в святкові дні відпустки і лікарняні, щоб відпочити. Інакше люди почнуть емоційно вигоряти, працюючи від відпустки до відпустки.

Даний законопроект винесений на голосування в червні в другому читанні, і якщо його підтримають, то зміни до Кодексу про роботу почнуть діяти вже з 1 січня 2022 року.

Раніше українцям нагадали, хто може претендувати на тривалу відпустку понад 24 днів на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ