Today.ua

Кількість трансжирів у продуктах харчування буде обмежено: Кабмін ввів норму для харчових підприємств

Кабмін запропонував Верховній Раді проголосувати за обмеження трансжирних кислот в харчових продуктах, які виробляються в Україні. Дані добавки є небезпечними для здоров'я, а містяться вони у великій кількість продуктів, про що багато споживачів навіть не здогадуються.

В Україні можуть ввести норму дозволеної кількості трансжирних кислот, встановлену Міністерством охорони здоров'я. Там, де норма буде перевищена, такі продукти будуть заборонені до реалізації.

При цьому заборона не стосуватиметься трансжирних кислот, які містяться в жирах тваринного походження.

Споживання трансжирних кислот населенням викликає особливе занепокоєння у всіх країнах, так як їх високий рівень споживання призводить до ряду небезпечних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання і деякі форми раку.

Згідно з рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, загальне споживання трансжирних кислот не повинно перевищувати 1% від загальної кількості спожитих калорій, що відповідає менш ніж 2,2 г в день при раціоні в 2 тис. калорій, або 2 г на 1 жиру в харчових продуктах. У сучасних продуктах харчування трансжири містяться в молочних, м'ясних та кондитерських виробах. У великих кількостях вони утворюються шляхом гідрогенізації ненасичених жирів, наприклад при виробництві маргарину. А маргарин, як ми знаємо, багато виробників додають у випічку і продають під виглядом вершкового масла.

За словами медиків, надмірний вміст трансжирних кислот підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань на 21% і смертність від них на 28%.

Раніше повідомлялося, яке вершкове масло в Україні визнано фальсифікатом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ