Today.ua

Картопля впливає на підвищений тиск і здоров'я серця: в якому вигляді овоч максимально корисний

Картопля - це унікальний овоч, корисні властивості якого поширюються на всі органи і системи людини. Як з'ясували американські вчені, додавання в раціон відвареної або печеної картоплі сприяє зниженню тиску і запобіганню гіпертонії. Однак, щоб овоч приніс максимальну користь, їсти його потрібно в відвареному або запеченому вигляді.

Вчені Університету Пердью проаналізували вплив калію, який міститься в картоплі у великій кількості, на артеріальний тиск людини, а також чинники, що відповідають за виникнення захворювань серця і судин. Результати експерименту були опубліковані в журналі Nutrients.

У дослідженні брали участь 30 осіб, які страждають від гіпертонії або предгіпертензіі. Їм додали в раціон картоплю, приготовлену в різних видах. Як з'ясувалося, включення в раціон відвареної і печеної картоплі зменшує артеріальний тиск. Смажена картопля і картопля фрі не відбиваються негативно на здоров'ї кровоносних судин, однак, і користь серцю не приносять. Картопля зменшує утримування натрію організмом і справляється з цим на порядок краще, ніж різні добавки з калієм. Овоч сприяє поповненню дефіциту калію, поживних речовин і харчових волокон в організмі. Всього одна картоплина становить близько 10% від норми калію в день. Причому медики не забороняють їсти печену картоплю навіть на вечерю.

Раніше повідомлялося, як приготувати легку піцу з молодою картоплею нашвидкуруч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ