Today.ua

День Петра і Павла 2021: коли закінчується піст і що строго заборонено робити

День Петра і Павла буде відзначатися 12 липня. Саме в цей день закінчується Петрів піст, тому в народі свято називають ще Петров день. Він присвячений двом апостолам Ісуса Христа, які прийняли мученицьку смерть за свої переконання з різницею в рік.

Як і в будь-яке інше церковне свято, парафіяни повинні дотримуватися ряду традицій в цей день і напередодні.

Апостол Петро по Біблії був рибалкою і його називають покровителем людей, які займаються цим промислом. Також цей день знаменував закінчення купальських свят і літніх весіль і початок підготовки до сінокосу.

Перед днем Петра і Павла обов'язково потрібно прибрати будинок, щоб зустрічати свято в чистоті й затишку. Господині за старих часів пекли так звані "мандрики" - особливі сирні пончики, які були атрибутом столу. Їх потрібно пекти заздалегідь, щоб вже у день свята всіх пригощати. На Петра і Павла прийнято збиратися всією сім'єю і їсти різні смаколики, радіючи закінченню посту. Крім того, на Петра і Павла раніше влаштовували ярмарки і пишні народні гуляння.

На службу до церкви віруючі вирушали з букетами і вінками, в храмі ставили свічки і молилися біля ікони святих. Після цього багато хто йшов відзначати свято на природу, влаштовуючи пікніки, адже в липневий день немає нічого кращого, ніж побути на свіжому повітрі з рідними.

Раніше повідомлялося, яку погоду в липні в Україні передбачає народний синоптик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ